Kuru Temizlemenin Avantajları

  • Kuru temizlemenin en temel özelliği, klasik temizleme ile yıpranabilen kumaşları zarar vermeden temizleyebilmesidir.
  • Bizler, kendi günlük yaşamımızda kirlerle mücadele ederken çözücü olarak sudan yararlanırız. Daha etkili olması için suya deterjanlar, sabunlar da eşlik edebilir. Fakat konu daha zor kumaş türlerine; örneğin yünlülere geldiğinde su etkili olmayabilir. Giysiler, kuru temizlemede su yerine solventle çözülürler.
  • Bunun dışında çözücülerin bulaşmaması, havayı kirletmemesi ve yeniden kullanılabilmesi için her seferinde tek bir yerde toplanır. Bu yöntem sayesinde temizlenen giysiler, kumaşlar ütülendiklerinde ilk alındıkları günkü gibi tertemiz olurlar.
  • Zaman içerisinde kumaşların içine kalıcı olarak yerleşen bazı kirler vardır. Bunların da klasik temizleme yöntemiyle çıkarılması bir hayli zordur. Kuru temizlemenin her türlü kiri ve pisliği kumaş dokusundan çıkarabilmesi, en önemli farklarından biridir. Sık kuru temizlemenin kumaşlara zarar vereceğini düşünen fikirler olsa da, aksine kuru temizleme, ne kadar sık tekrarlanırsa tekrarlansın; giysileri yıpratmaz.
  • Doğal elyaflar (yün ve ipek, vb.) sentetik elyaflar ve astarlı giysiler evde yaptığımız temizlikte hem çok iyi seviyede temizlenmeyebilir hem de kumaşın çekme – sarkma – deforme olma ve renk solması gibi sorunlara maruz kalma ihtimali vardır. Kuru temizlemede bu tip sorunlar yaşanmayacaktır.

Kuru Temizleme İşleminin Basamakları

Leke çıkarmada bilinen en önemli kural, ‘lekeye zamanında müdahale’ edilmesi gerekliliğidir. Kuru temizlemede de en önemli aşama, lekenin hemen kuru temizleme için gereken firmalara götürülmesidir. Bunu yapmak yerine, evde suyla çıkarmaya çalışmak; ya da belirsiz kaynaklarca tavsiye edilen karışımlar hazırlayarak lekenin üzerine uygulamak, bazı durumlarda işe yarasa bile bazen de hüsranla sonuçlanabilir.

Şimdi gelin, kuru temizlemenin yapım aşamalarına bir göz atalım…

Bir kuru temizleme firmasına teslim edilen ürün, öncelikle kontrol edilir. İçinde kişisel herhangi bir eşya olmadığından emin olmak için ceplerine bakılır, temizleme talimatı incelenir.

Sonraki aşamada ürünler çeşitlerine, renklerine, türlerine ve diğer detaylarına göre gruplandırılır.

Giysiler, kuru temizleme makinesine atılmadan önce söz konusu lekenin üzerine leke çözücü madde dökülerek, lekenin yumuşaması amaçlanır. Buna ‘ön leke çıkarma’ işlemi denmektedir. Bazen bu aşamada bile lekeler tamamen çıkabilir. Ancak yine de asıl amaç, giysileri kuru temizleme makinesine hazırlamaktır.

Kumaşlar makineye atılmadan önce son defa yine incelenirler. Var olan astar, çıtçıt, düğme veya kumaş üzerine bulunan süslemelerden ayrılması gerekenler ayrılır ya da geçici olarak sökülür.

Daha sonra giysiler, çamaşır makinesi ve kurutma makinesinin birleşimine benzer bir makine olan ‘kuru temizleme makinesi’ ne yüklenir. Elbette giysilerin yıkama talimatlarına uygun olarak işlem yapılır. Bundan sonrasında kumaşa yeniden bir çözelti uygulanır. Kumaş bu şekilde bir süre bekletilir. Kuru temizleme makinesinin en önemli özelliği kumaşa yüksek ısı uygulayarak, çözeltinin kurumasını sağlamaktır. Bu sayede çözelti, kumaşın üzerinden buharlaşıp lekeyi komple çıkartır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi buharlaşan çözelti daha sonra kullanılmak üzere başka bir yerde toplanır.

En son aşamada ise giysileri havalandırma işlemi gerçekleşir. Makineden tamamen temizlenmiş ve kurumuş olarak çıkan giysiler ütülenme aşamasına gönderilecektir. Burada yine ütülenmeden önce giysiler çeşitlerine ve türlerine ayrılır. Ütülenme sonrasında paketlenen ürünler teslime hazır haldedir.