Kuru Temizleme Nedir?

Giysilerimizin ya da tekstil ürünlerimizin üzerinde bulunan lekeler ya da kirleri, özel kimyasal ilaçlarla ve buharlı yöntemlerle temizleyen etkili işleme ‘kuru temizleme’ diyoruz. Kuru temizlemeye ‘kuru’ denmesinin ana nedeni ise, işlemler sırasında kullanılan kimyasalların içeriğinde hiç su olmamasındandır. Hatta kullanılan kimyasallar kumaşa su gibi etki eder. Kuru temizlemeyi temizlik seçenekleri arasında ‘etkili’ yapan ve ön plana çıkaran özellik ise suyun eritemediği yağ ve kirleri, kolaylıkla eritebilmesidir. Profesyonel temizleme seçenekleri üç kola ayrılır: Kuru Temizleme, Sulu Yıkama, Çamaşırhane Yıkaması.

Daha genel bir anlamda aktarırsak; aslında kuru temizlemeciler, ürünleri temizlemenin yanı sıra boyama ve kolalama ve ütüleme işlemlerini de gerçekleştirirler.

Kuru Temizlemenin Olmazsa Olmazı…

Kuru temizlemenin en temel malzemesi solventtir. Solvent, organik bir çözücüdür. Bu tip organik çözücüler genelde renksizdir, şeffaftır ve kendine has bir kokusu vardır. Organik çözücüler, kuru temizleme ilacı, leke çıkarıcı ve deterjan olarak kullanılabilir.

Solventler, endüstrinin birbirinden farklı sektörlerinde hem temizlik hem de yağ çözücü olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Solventler; halojenli ve halojensiz olmak üzere ikiye ayrılır. Solventlerin içeriğinde bulunan kimyasallara göre tehlikeli madde ve kullanım sonucunda da tehlikeli atık özelliği taşırlar. Solventler, solunum, yutma ve deri yoluyla vücudumuzla temas ederse sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.